,, Cina cea de Taină (în italiană Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată pentru patronul său, ducele Ludovico Sforza din Milano, una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor, se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.
Opera măsoară 460 x 880 cm și a fost executată în tempera și ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, în perioada cuprinsă între 1494 și 1497. Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan (13:21), redând reacțiile diferite ale Apostolilor săi, după ce Isus anunțase că unul dintre discipolii săi îl va trăda. Forma definitivă a fost precedată de studii amănunțite, schițele corespunzătoare s-au păstrat și se găsesc în biblioteca "Albertina" din Viena, la "Accademia" din Veneția și în "Royal Library" din castelul Windsor.
Tehnica folosită de Leonardo, lucrând pe tencuială uscată cu materiale asemănătoare picturilor pe lemn, s-a dovedit neadecvată, rezultatul fiind că, după puțin timp, vopseaua a început să se desprindă, fapt atestat într-o scrisoare a lui De Beatis din 1517, adresată cardinalului din Aragona. În cursul secolelor, pictura a fost de mai multe ori restaurată, rezultatele fiind mai degrabă negative, întunecându-se suprafața pictată. Călugării dominicani au distrus peretele inferior, deschizând o ușă chiar la mijloc, eliminând astfel picioarele lui Iisus. Ultima restaurare, începută în 1948 și terminată la 28 mai 1999, a reînoit pigmentul colorant milimetru cu milimetru, restituind și consolidând astfel ceea ce mai rămăsese din pictură și readucând la vedere aspecte dotate de o luminozitate și prospețime neașteptate. În august 1943, în urma unui bombardament aerian, tavanul încăperii se prăbușește dar pictura rămâne ca prin minune intactă, protejată doar de câțiva saci cu nisip.
În 1980, împreună cu biserica și cu mănăstirea dominicană, opera lui Leonardo a fost declarată de către UNESCO patrimoniu al umanității.
Redând furtuna născută în sufletul discipolilor la auzul cuvintelor "Unul dintre voi mă va trăda!", artistul a redat felul divers în care, potrivit vârstei și temperamentului, apostolii au reacționat la aceste cuvinte fatidice. Cea mai mare parte dintre personajele picturii sunt atât de precis și complet construite, încât ar putea fi desprinse pentru a figura ca niște portrete independente, deși integrarea lor în ansamblu este perfectă. …”
*
In Joia Mare sau Joia Sfanta ,dimineaţa are loc Liturghia crismei sau a sfintirii uleiurilor. Preotii din toata dieceza vor fi in jurul episcopului, moment in care isi vor reinnoi fagaduintele din ziua hirotonirii. In cadrul sfintei Liturghii se vor sfinti uleiurile pentru cei care urmeaza a fi botezati, pentru cei ce vor primi taina sfantului Mir si pentru bolnavi;
Seara are loc Liturghia Cinei Domnului. Impartasania sau Cina Domnului, Preotia si porunca iubirii vor sta in centrul acestei Liturghii.
La aceasta Liturghie are loc ritualul spalarii picioarelor, prin care este amintit gestul lui Isus ,de umilinta, care a spalat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taina …
,,Când familia ebraica se aseza la masa pentru cina pascala în ziua de 14 nisan, era prescris ritualul ca fiul cel mai mic sa puna tatalui întrebarea: Ce înseamna acest obicei pe care îl împlinim în aceasta noapte? Tatal trebuia sa raspunda: Aceasta este jertfa pe care o aducem Domnului de Pasti, fiindca în Egipt el a trecut pe lânga casele lui Israel lovind pe cele ale egiptenilor, dar pe ale noastre le-a izbavit (Ex 12,26-27).
Isus si ucenicii sai formau o familie. În seara de Joia Mare s-au adunat în Cenacol pentru a mânca mielul pascal. Care dintre apostoli a pus întrebarea rituala? Desigur ca Ioan, fiind cel mai tânar. Dar ce i-a raspuns Isus? Acest lucru este necesar sa-l aflam. Iata-l: Mult am dorit sa manânc acest Paste împreuna cu voi înainte de patimirea mea. Da, va spun ca nu le voi mai mânca pâna nu se vor împlini în împaratia lui Dumnezeu. A luat apoi potirul, a adus multumiri si a zis: Luati si împartiti între voi! Caci va spun: nu voi mai bea de acum din acest rod al vitei de vie pâna nu va veni împaratia lui Dumnezeu. A luat apoi pâine, a multumit, a frânt-o si le-a dat-o lor zicând: Acesta este trupul meu dat pentru voi. Aceasta s-o faceti în amintirea mea! Apoi dupa cina a luat potirul si a zis: Acest potir este legamântul cel nou prin sângele meu varsat pentru voi (Lc 22,15-20). În general, când Isus vorbeste despre împaratia lui Dumnezeu care vine, se refera la învierea sa glorioasa, fiindca ea este culmea revelatiei divine.
Ceea ce savârsim noi în Joia Mare este anamneza - sacramentul istoriei - care actualizeaza evenimentul pascal al Cinei celei de Taina, conform poruncii lui Isus: Faceti aceasta în amintirea mea! (Lc 22,19) si sta la temelia împaratiei, garantând învierea noastra.
In aceasta zi, mai mult decât oricând, trebuie sa întelegem ca, daca ne împartasim cu trupul si sângele lui Cristos si nu devenim viata noua, iubire vie si smerenie asemanatoare cu nebunia, ne împartasim cu propria osânda, fiindca Isus însusi ne spune acum, asa cum a spus ucenicilor sai atunci: Daca eu, Domnul si învatatorul vostru, v-am spalat voua picioarele, si voi sunteti datori sa va spalati picioarele unii altora. V-am dat exemplu ca si voi sa faceti ceea ce v-am facut eu.
La câti am spalat picioarele în toata viata mea? Stiu ce înseamna a spala picioarele altora? Nu stiu? Este trist; înseamna ca nu traiesc Euharistia cu care ma hranesc!
Doamne, ajuta-ma sa fiu pentru altii ceea ce ai fost si esti tu pentru mine! “
...Joia Sfanta ...>:D<….@};-…[ Cina cea de taina – by Leonardo da Vinci (1452-1519)… The Last Supper (1495-1498), tempera pe ipsos , 460 × 880 cm, 181 × 346 inci , Biserica Santa Maria delle Grazie, Milano ]...>:D<...@};-...
..........
http://cauta.trilulilu.ro/imagini/cele-mai-tari/eneoana2000
....................
↧